Az ADBA állásfoglalása a kutyák modern kori szerepéről és elvárt tartási körülményeiről

Történelmileg a társadalom a haszon- és vadállatok fölé helyezte a kutyákat. Az ADBA támogatja a társadalom ezen hagyományos nézeteit.
A történelem során, minden - az ember által tenyésztett - kutyafajtát bizonyos céllal hoztak létre, ennélfogva minden fajta kutya valamiféle munkakapcsolatban állt az emberiséggel. A fajtaleírást aszerint határozták meg minden fajta standardjában, hogy azt milyen munkára tenyésztették. Mi szót emelünk emellett és támogatjuk az emberrel való munkakapcsolatot; legyen az vadászat (madár, borz, vaddisznó, róka vagy egyéb apróvad), terelőmunka, valamilyen szolgálati, segítő munka (pl. vakvezető, terápiás, kereső-mentő, őrző-védő, kábítószer-kereső, elfogó kutya), vagy bármilyen sport (pl. súlyhúzás, fogathajtás, coursing, agility, engedelmes munka). Meggyőződésünk, hogy a kutyák élete sokkal boldogabb és teljesebb, ha végezhetik azt a munkát, amire kitenyésztették vagy képezték őket. Támogatjuk a hagyományos kíméletes/humánus képzési, felkészítési módszereket, a felügyelt megmérettetéseket, vizsgákat, vadászati eseményeket, sportversenyeket, melyek hozzájárulnak a kiváló tenyészegyedek kiválasztásához. A versenyzés alapvető eleme kell, hogy legyen bármely szelektív tenyésztési programnak.
Az ADBA nem tolerál vagy bátorít semmilyen kutyákkal végzett illegális tevékenységet, beleértve ebbe a kutyaviadalokat vagy olyan vadászatot, amely nincs összhangban a vadgazdálkodási irányelvekkel. Támogatja viszont az ellenőrzött, törvényes keretek között lefolytatott megmérettetéseket, képességteszteket, amelyek követik a humánus és hagyományos normákat. Alapvetőnek tartja, hogy minden kutyának biztosítani kell a szükséges állatorvosi ellátást, a szükséges védőoltásokat, rendszeres parazita- mentesítést, megfelelő pihenőhelyet, élelmet, mely kielégíti táplálkozási igényeit, friss vizet, testmozgást, edzést-foglalkozást és szeretetet. Támogatjuk és ösztönözzük a felelősségteljes kutyatartást, amely magába foglalja a biztonságos tartási körülményeket, mind a kutya mind a közösség szempontjából. Az American Dog Breeders Association Inc. azt támogatja, hogy valódi gazdája legyél a kutyádnak, ne csak kutyatartó. A kutyatartás felelősséget jelent, és a kutyatartás alkotmányos jogának megvédését.