ADBA pontrendszer

ADBA PONTRENDSZER – ELISMERÉS, AMI TOVÁBB TART EGY VERSENYNÉL!
Az ADBA olyan pontrendszert alakított ki mind a sportrendezvényeihez (súlyhúzás és „Top Dog”), mind a kiállításaihoz kapcsolódóan, ami az eredményes kutyáknak és gazdáiknak lehetőséget biztosít arra, hogy dobogós helyezéseiket egy idő után ne csupán „megszokásból” halmozzák, hanem a kutya egész pályafutása során pontokat gyűjtve különböző, nemzetközileg is elismerést jelentő címekre tehessenek szert.
Akiknek már több verseny van a hátuk mögött – legyen az sport vagy küllem – azok pontosan tudják, hogy nincs két ugyanolyan első hely, hogy nem jelentheti ugyanazt a teljesítményt a „dobogón végeztünk” kijelentés sem. Ezt több minden is befolyásolhatja természetesen, de a legkritikusabb tényező általában az, hogy kik a versenytársak és nem utolsó sorban, hogy hányan vannak! Az ADBA pontrendszere még ezekre a szempontokra is figyel, így azon felül, hogy egy olyan egyesülettől kaphatunk elismerést kutyánkkal kapcsolatban, ami egyetlen amerikai pit bull terriert tartó számára sem ismeretlen, abban is biztosak lehetünk, hogy az így kiérdemelt címek mögött igazi és többszöri eredményesség áll, nem csupán egy-egy ölünkbe hullott helyezésről van szó. A megszerzett rangok értékét növeli még az is – szintén az igazságos és kiegyenlített feltételeket gyarapítva –, hogy pontosan ugyanazoknak a szabályoknak megfelelően zajlik az összes ADBA verseny a világ minden pontján. A súlyhúzás és a Top Dog (futópadsprint, falmászás, szánkóhúzás/coursing) esetében az elhúzott tonnák, a „megmászott” és lefutott méterek, a másodpercek egyértelmű döntéshozók, a kiállításon a standard mellett a bíró megítélése számít – pont ezért kiemelten fontos az ő hitelességük, hozzáértésük, és így lehetőség szerint az ugyanolyan feltételek melletti megmérettetés a kiállítások során is. Ennek megfelelően az ADBA szigorúan válogatja meg, hogy kit fogad el bírónak, Európában már több hivatalos ADBA bírót tartanak számon. Az egységesség a díjazásban is megmutatkozik; aki ADBA versenyen helyezést ér el – legyen az bármelyik országban – ugyanolyan rozettát kap, amelyeket minden versenyszervező Amerikából, az ADBA-tól köteles beszerezni.
A pontrendszer működése: 3 kategóriában szerezhetők különböző címek; KIÁLLÍTÁS, SÚLYHÚZÁS és „TOP DOG”.
A kategóriákban a pontgyűjtés külön-külön történik, mindhárom esetben 100 megszerzett pont elérésekor jár az első kiadható cím:
- Champion (kiállítás esetén)
- ACE (súlyhúzás esetén)
- Top Dog (Top Dog esetén)
Az igazán eredményes kutyák elérhetnek több száz pontot is, amikhez újabb címek, újabb elismerés társul:
- Grand Champion (kiállításon szerzett 200 pont esetén) = G/C
- ACE of ACE (súlyhúzáson szerzett 200 pont esetén) = A/A
- Top Dog I (Top Dog-on szerzett 200 pont esetén) = TD I
Innentől minden újabb 100 pont megszerzése után emelkedik a titulus száma (G/C I, G/C II, A/A I, TD II, stb.).
A pontgyűjtés kizárólag dobogós helyezésekből történhet (kivéve Top Dog), egy verseny alatt megszerezhető pontszámok kölyök ill. felnőtt, ADBA rendszerben kezdőként (ranggal még nem rendelkező) versenyző kutyák számára:

KIÁLLÍTÁS
Kölyök 4 - 12 hónap          Felnőtt 12 hónap- 5+ év
1. hely - 5 pont               1. hely - 10 pont.
2. hely - 3 pont               2. hely - 5 pont
3. hely - 2 pont               3. hely - 3 pont
De, ha a kiállításon 10-nél több kutya indul az adott osztályban, akkor a helyezés is többet ér, ez ennyi többletpontot jelent:
Kölyök (10+ induló esetén)           Felnőtt (10+ induló esetén)
1. hely - 8 pont                1. hely - 15 pont
2. hely - 5 pont                2. hely - 8 pont
3. hely - 3 pont                3. hely - 5 pont
Champion osztály:
Ch of Ch kupa....15 pont
2. hely....10 pont
3. hely....5 pont

Trófeák pontértéke:
Best Puppy....10 pont
Best of Opp. Sex....10 pont
Best in Show....15 pont

SÚLYHÚZÁS
1. hely – 8 pont
2. hely – 5 pont
3. hely – 3 pont
MWPP vagy MWP trófea - 10 pont

TOP DOG
1. hely – 15 pont
2. hely – 12 pont
3. hely – 9 pont
4. hely - 6 pont
5. hely - 5 pont
6. hely - 4 pont
7. hely - 3 pont
8. hely - 2 pont
9. hely - 1 pont
Ahhoz, hogy a kutya ADBA's Top Dog címet szerezhessen, muszáj minimum egyszer 1-3. összetett helyezést is szereznie egy jelentős eseményen (ahol minimum 10 kutya verseng).

Fontos, hogy miután egy kutya elérte a Champion/ACE/Top Dog címet, onnantól kezdve már csak a számára továbbra is valódi kihívást jelentő, szintén ilyen címmel rendelkező – tehát nem kezdő (!) – kutyákkal versenyezhet adott rendezvényen a helyezésért, illetve a további rangokért. Az ilyen, nem kezdő osztályokban több pont szerezhető egy-egy helyezéssel már.
A címekről természetesen igazolást és díjat is kiad az ADBA, amit a minden évben általuk szervezett 2 legnagyobb show keretében adnak át – aki nem tud megjelenni, annak postázzák. A cím elérésétől fogva pedig jogosan szerepelhet a kutya neve előtt a G/C, A/A, stb. rövidítés, amiről mindenki tudja, aki ebben a nemzetközileg is elismert rendszerben versenyez: aki ilyen rangot elért, annak többször és komoly eredményekkel kellett bizonyítania, hogy kiérdemelhesse az elismerést, ami a kutya egész pályafutásának szól!