FUN Top Dog Athletic Szabályzat

A versenyen 9 hónapnál idősebb kutyák indulhatnak.
A FUN Top Dog Athletic Event 3 versenyszámot tartalmaz: Futópad Sprint, Falmászás, és Szánkóhúzás. Nevezni csak összetettben lehet, külön versenyszámonként nem.
A versenyző kutyák marmagasságuk alapján divíziókra lesznek bontva nevezőszámtól függően.
A divízió beosztások a helyszínen, a marmagasság mérést követően derülnek ki.
Minden divízión belül a kutyák 1-10. helyezéseikért egy pontrendszer alapján pontot kapnak minden versenyszámban. A pontok összeadódnak, így megkapjuk az összesített pontszámot. Ez a pontozás a következő:
1. helyezett…..25 pont 6. helyezett…..8 pont
2. helyezett…..20 pont 7. helyezett…..6 pont
3. helyezett…..15 pont 8. helyezett…..4 pont
4. helyezett…..12 pont 9. helyezett…..2 pont
5. helyezett…..10 pont 10. helyezett…1 pont
Díjazzuk a divíziókon belül I., II., és III. helyezetteket.
A kutyák motiválására engedélyezett bármilyen tárgy pl. játék, labda, szőr, hurka stb. kivéve élő állat és étel.
FUN Top Dog Futópad Sprint
A versenyszámban nincsenek súly vagy nem szerinti kategóriák.
A kutyák motiválására engedélyezett bármilyen tárgy pl. játék, labda, szőr, hurka stb. kivéve élő állat és étel.
A kutyák 2 percig futnak a futópadon, és a lefutott távolság lesz feljegyezve. Egy versenybíró és egy segítő áll a futópadnál, hogy jelezze az idő végét, figyeljen a szabályok betartására, és a biztonságra. A bíró döntése végleges.
A kutyáknak megfelelően illeszkedő séta hámot, vagy csatos nyakörvet kell viselniük, hogy részt vehessenek a versenyen.
A kutya körmeinek megfelelő hosszúságúnak kell lennie a futópados futáshoz. A bírónak ellenőriznie kell a kutyák körmeit.
A bíró indítja a stoppert, és tartja a padot mozdulatlanul a startig. A segítő kezeli a km órát, és megbizonyosodik a kutya helyes rögzítéséről. Mindketten figyelik az időt/távolságot, és közösen egyeznek meg a végső távolságban. (A távolság gyorsan változik a km órán.)
A bíró bármikor leállíthatja, vagy újrakezdheti a futást a kutya biztonsága, vagy a berendezés meghibásodása miatt. (Alibi hiba). A kutya kizárása előtt csak egy alibi hiba engedélyezett.
Start után tilos a kutya megérintése, és a kutya sem érhet a csalihoz.
Döntetlen eredmény esetén egy 1 perces futás időeredménye fog dönteni. Az utolsó szó a bíróé, döntése végleges.
FUN Top Dog Falmászás
A versenyszámban nincsenek súly vagy nem szerinti kategóriák.
A kutyáknak maximum 3 méteres pórázon kell lenniük, és ajánljuk a sétahám viselését, amely segít a kutya elkapásában. A szervezők tudnak biztosítani pórázt, ha a felvezető póráza nem megfelelő a mászáshoz.
A felvezető felelőssége a kutya elkapása a fal alatt, és a sérüléstől való megóvása.Kettőnél több felvezető nem lehet jelen, hogy ösztönözze, és elkapja a kutyát.
A felvezetők kötelesek elkapni kutyájukat egy bizonyos magasság felett (a bíró határozza meg). A bíró csak egyszer figyelmeztet kizárás előtt. Ha a kutyát kizárták, az utolsó teljesített eredménye lesz érvényes.
A kutya csaliról való leszedéséhez szükség lehet feszítő fára. A felvezetők kötelesek leszedni a saját kutyájukat a csaliról, hacsak nem adnak engedélyt a bírónak, hogy segítse őket.
Az első mászás magasságát a felvezető választhatja (a minimum a kutya marmagasságának 3-szorosa.) A magasságot 10cm-es lépésenként lehet emelni.
Sikeres a mászás, ha a kutya elkapja és tartja a csalit. Mivel minden rendezvényünkön a kutyák biztonsága az első, úgy döntöttünk, hogy a csalit tépőzárral vagy más hasonló eszközzel tartjuk a helyén, ezzel biztosítva, hogy minden alkalommal, amikor a kutya megy fel a falra, - legyen az sikeres mászás, vagy sem-, a kutya ugyanolyan módon és ütemben jöjjön le. (Minden résztvevőnek ajánlott saját csalit használnia, *az októberi rendezvényre a falmászáshoz az ADBA Club Hungary biztosítja a csalit.)
Minden magasságon 3 próbálkozása van a kutyának. Sikertelen próbálkozás, amikor a kutya elhibázza a csalit, nem hozza le a falról. Minden sikertelen próbálkozás után a kutyát vissza kell vinni a kiindulási területre.
A kiindulási terület egy kijelölt terület egy startvonallal, ami minimum 1,5 méterre van a faltól, és egy hátsó vonallal 4,5 méterre a faltól.
A várakozási terület elég messze legyen, hogy ne zavarja a versenyző kutyákat.
A kutya addig fog próbálkozni, amíg nem lesz egymás után 3 sikertelen mászása. A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres mászás lesz a kutya eredménye.
Egy segítő fogja követni az ugrások számát és magasságát. Egy másik segítő kezeli a kötelet, és állítja be a magasságot.
Az a kutya lesz a győztes, aki a legmagasabbra mászik. Döntetlen eredmény esetén az a kutya nyer, aki kevesebbszer próbálkozott. Ha a próbálkozások száma is megegyezik, akkor egy döntőre kerül sor.
A döntő mászás kezdő magasságát a bíró határozza meg, miután megbeszélte a felvezetőkkel. Ezután minden mászás magassága növekszik. A kutyáknak 2 próbálkozásuk van. Az lesz a győztes, aki a legnagyobb magasságot, a legkevesebb próbálkozásból teljesítette. (A könnyebb kutya kezdi a döntőt.)
FUN Top Dog Szánkóhúzás
A kutyák egy súllyal megpakolt szánkót húznak, helyszíntől függően, 45-60m közötti távon. Az időmérés akkor indul, amikor a kutya orra áthalad a start vonalon, és akkor áll le, amikor a kutya orra áthaladt a célvonalon. Mivel ez egy gyorsasági verseny, a kutyák az időeredmény alapján lesznek helyezettek.
A húzott súly megegyezik a kutya súlyával.
A húzást a legkönnyebb kutya kezdi a csoportban.
A kutyáknak egy próbálkozásuk lehet. A bíró bármikor leállíthatja, vagy újrakezdheti a húzást biztonsági okokból, vagy ha olyan helyzet áll elő, ami veszélyezteti a kutyát. (Alibi hiba). A kutyának ekkor vissza kell mennie a start vonalra, és új húzást kezdenie. A kutya kizárása előtt csak egy alibi hiba engedélyezett.
2 bíró bírálja a versenyt (egyik az időmérő). A pálya mindkét végén áll egy bíró. A bíró jelzésére az idő elindul. Mindkét bíró figyeli az alibi hibákat. A bírók rádión keresztül kommunikálnak egymással.
A kutyáknak súlyhúzó hámot, és csatos nyakörvet kell viselniük, hogy részt vehessenek a versenyen.
A pályán 2 felvezetőnél nem lehet több. Mindkettejüknek a kutya előtt, vagy mellett kell lennie a sprint alatt. A kutyának pórázon kell lennie, de a felvezető nem húzhatja a pórázt. (Korrekcióra használhatja a pórázt, de előre nem húzhatja a verseny alatt.)
A kutyák motiválására engedélyezett bármilyen tárgy pl. játék, labda, szőr, hurka stb. kivéve élő állat és étel.
Döntetlen eredmény esetén egy 30 méteres húzás időeredménye fog dönteni. Az utolsó szó a bíróé, döntése végleges.
Coursing szabályzat:
A kutyák egy műanyag szalagokból készített műnyúl után futnak egyenes vonalban 70-80m hosszan. A helyezések idő alapján dőlnek el, a leggyorsabb kutya nyer. Döntetlen esetén egy újabb futam dönt. A kutyának 2 felvezetőre van szüksége, egy, aki indítja, egy pedig aki elkapja. A nézőknek tilos a coursing terület közelébe kutyát vinniük. 2 bíró áll a versenypálya 2 végén, akik mérik az időt, és figyelik a hibákat. 3 hibalehetőség megengedett (hiba, hiba, kiesett). Hibák lehetnek: nem indul el a kutya, vagy a műnyúl elkapása idő előtt. Ha a kutya érinti a felvezetőt, vagy a barriert az indulás után, akkor vissza kell vinni a starthoz, és újrakezdeni. Léteznek alibi hibák, például felszerelés meghibásodása, vagy hibás időmérés. Az alibik nem számítanak hibának.