ADBA Top Dog Athletic Szabályzat

A versenyen 9 hónapnál idősebb kutyák indulhatnak.
Az ADBA Top Dog Athletic Event 3 versenyszámot tartalmaz: Futópad Sprint, Falmászás, és Szánkóhúzás vagy Coursing. A kutyáknak részt kell venniük mind a 3 versenyszámon. A kutyák 1-10. helyezéseikért egy pontrendszer alapján pontot kapnak minden versenyszámban. A pontok összeadódnak, így megkapjuk az összesített pontszámot.
Minden regisztrált kutyát le kell mérni (súly és marmagasság).
Kétnapos rendezvény esetén a magasság és súly adatok átvihetők a 2. napra.
Egy hivatalos Top Dog eseményhez minimum 6 kutyának kell versenyeznie, egy súlycsoportban 3 kutyánál nem lehet kevesebb.
- 6-8 versenyző kutya esetén a kutyák 2 súlycsoportra lesznek osztva.
- 9 vagy afeletti versenyző kutya esetén 3 súlycsoportra lesznek osztva.
A kutyák 2 vagy 3 súlycsoportra lesznek osztva (nevezőszámtól függően). (Ezáltal kiküszöböljük, hogy egy csoportban 2 vagy kevesebb kutya versenyezzen.) Minden nevező kutya le lesz mérve, és regisztrálva lesz a legkönnyebbtől, a legnehezebbig. A verseny szervezői egyenlő csoportokra osztják a regisztrált kutyákat.
Kétnapos rendezvény esetén, ha a nevezett kutyák száma változik a 2. napon, akkor a csoportokat újra el kell osztani, a fent leírt szabályok alapján.
A szervezők döntése végleges, nem lehet új csoportokat alakítani, ha az esemény már elkezdődött.
Minden csoport külön versenyzik – a legkönnyebb kutya kezd a csoportban.
A helyezésekért minden egyes csoportban pontok kerülnek kiosztásra.
1. helyezett....25 pont
2. helyezett.....20 pont
3. helyezett....15 pont
4. helyezett....12 pont
5. helyezett....10 pont
6. helyezett....8 pont
7. helyezett....6 pont
8. helyezett....4 pont
9. helyezett....2 pont
10. helyezett....1 pont
Díjazzuk súlycsoportonként az első 3 helyezettet összpontszám szerint.
Ezenkívül az összes kutya közül az első három legtöbb összpontszámot elérő kutya ADBA Top Dog rozettát kap: első, második, harmadik helyezést. A három összetett helyezett pontokat fog gyűjteni az ADBA’s Top Dog (TD) címhez:
1. helyezett....15 pont
2. helyezett....12 pont
3. helyezett....9 pont.
Az összetett pontok alapján a 4-9. helyezett is gyűjthet pontokat az ADBA's Top Dog címhez, az alábbiak szerint:
4. helyezett....6 pont
5. helyezett....5 pont
6. helyezett....4 pont
7. helyezett....3 pont
8. helyezett....2 pont
9. helyezett....1 pont
Viszont ahhoz, hogy a kutya ADBA's Top Dog címet szerezhessen, muszáj minimum egyszer 1-3. összetett helyezést is szereznie egy jelentős eseményen (ahol minimum 10 kutya verseng).
ADBA’s Top Dog címet az a kutya kap, aki 100 pontot összegyűjt.
Ha a kutya elérte a 100 pontot, és nem szerzett 1-3. helyezést jelentős eseményen, akkor a pontgyűjtés addig folytatódik, amíg ez a követelmény nem teljesül.
Ha egy kutya összegyűjt 200 pontot, (JELENTŐS eseményeken), Top Dog I (TD One), ha 300 pontot, akkor Top Dog II (TD Two), és így tovább, címet kap.
Csaliként kizárólag, úgynevezett hurka vagy ütőzsák használható.
Holtverseny az összetett pontozásnál:
Döntetlen összpontszám esetében az a kutya nyer, amelyik több első helyezést szerzett.
Ha ugyanannyi első helyet szereztek, akkor szükséges egy második döntő tényező. Két lehetőség van:
a) Ha a két kutya UGYANABBAN a súlycsoportban volt, akkor az a kutya fog nyerni, aki többet nyert a csoporton belül. (Például, ha egy kutya a 3 versenyszámból 2-ben jobb helyezést szerzett, akkor ő lesz a győztes.)
b) Ha a két kutya NEM ugyanabban a súlycsoportban volt, akkor meg kell nézni, hogy a kutya a saját csoportján belül hogy teljesített, össze kell hasonlítani a helyezéseket, kezdve a falmászással, ha ez ugyanaz, akkor a futópad, és végül a szánkóhúzás/coursing helyezéseket. Amelyik kutya a saját csoportján belül jobb helyezést szerzett valamelyik sportban, az a győztes.
Ha szükség van 3. döntő tényezőre is, akkor az a futópadon futott táv.
Futópad Sprint szabályzat:
A kutyák 2 percig futnak a futópadon, és a lefutott távolság lesz feljegyezve. Egy versenybíró és egy segítő áll a futópadnál, hogy jelezze az idő végét, figyeljen a szabályok betartására, és a biztonságra. A bíró döntése végleges.
A kutyáknak megfelelően illeszkedő séta hámot, vagy csatos nyakörvet kell viselniük, hogy részt vehessenek a versenyen.
Csalinak csak úgynevezett hurka vagy ütőzsák használható. 2-nél több ember nem bíztathatja a kutyát. (Minden résztvevőnek ajánlott saját csalit használnia.)
A kutya körmeinek megfelelő hosszúságúnak kell lennie a futópados futáshoz. A bírónak ellenőriznie kell a kutyák körmeit.
A bíró indítja a stoppert, és tartja a padot mozdulatlanul a startig. A segítő kezeli a km órát, és megbizonyosodik a kutya helyes rögzítéséről. Mindketten figyelik az időt/távolságot, és közösen egyeznek meg a végső távolságban. (A távolság gyorsan változik a km órán.)
A bíró bármikor leállíthatja, vagy újrakezdheti a futást a kutya biztonsága, vagy a berendezés meghibásodása miatt. (Alibi hiba). A kutya kizárása előtt csak egy alibi hiba engedélyezett.
Start után tilos a kutya megérintése, és a kutya sem érhet a csalihoz.
Döntetlen eredmény esetén egy 1 perces futás időeredménye fog dönteni. Az utolsó szó a bíróé, döntése végleges.
Falmászás szabályzat:
A kutyáknak maximum 3 méteres pórázon kell lenniük, és ajánljuk a sétahám viselését, amely segít a kutya elkapásában. A szervezők tudnak biztosítani pórázt, ha a felvezető póráza nem megfelelő a mászáshoz.
A felvezető felelőssége a kutya elkapása a fal alatt, és a sérüléstől való megóvása.
Kettőnél több felvezető nem lehet jelen, hogy ösztönözze, és elkapja a kutyát.
A felvezetők kötelesek elkapni kutyájukat egy bizonyos magasság felett (a bíró határozza meg). A bíró csak egyszer figyelmeztet kizárás előtt. Ha a kutyát kizárták, az utolsó teljesített eredménye lesz érvényes.
A kutya csaliról való leszedéséhez szükség lehet feszítő fára. A felvezetők kötelesek leszedni a saját kutyájukat a csaliról, hacsak nem adnak engedélyt a bírónak, hogy segítse őket.
Az első mászás magasságát a felvezető választhatja (a minimum a kutya marmagasságának 3-szorosa.) A magasságot 10cm-es lépésenként lehet emelni.
Sikeres a mászás, ha a kutya elkapja és tartja a csalit. Mivel minden rendezvényünkön a kutyák biztonsága az első, úgy döntöttünk, hogy a csalit tépőzárral vagy más hasonló eszközzel tartjuk a helyén, ezzel biztosítva, hogy minden alkalommal, amikor a kutya megy fel a falra, - legyen az sikeres mászás, vagy sem-, a kutya ugyanolyan módon és ütemben jöjjön le. (Minden résztvevőnek ajánlott saját csalit használnia, *az októberi rendezvényre a falmászáshoz az ADBA Club Hungary biztosítja a csalit.)
Minden magasságon 3 próbálkozása van a kutyának. Sikertelen próbálkozás, amikor a kutya elhibázza a csalit, nem hozza le a falról. Minden sikertelen próbálkozás után a kutyát vissza kell vinni a kiindulási területre.
A kiindulási terület egy kijelölt terület egy startvonallal, ami minimum 1,5 méterre van a faltól, és egy hátsó vonallal 4,5 méterre a faltól. A kutya első lábainak ezeken a vonalakon belül kell lennie.
A várakozási terület elég messze legyen, hogy ne zavarja a versenyző kutyákat.
A kutya addig fog próbálkozni, amíg nem lesz egymás után 3 sikertelen mászása. A felvezető bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll, ekkor az utolsó sikeres mászás lesz a kutya eredménye.
Egy segítő fogja követni az ugrások számát és magasságát. Egy másik segítő kezeli a kötelet, és állítja be a magasságot.
Az a kutya lesz a győztes, aki a legmagasabbra mászik. Döntetlen eredmény esetén az a kutya nyer, aki kevesebbszer próbálkozott. Ha a próbálkozások száma is megegyezik, akkor egy döntőre kerül sor.
A döntő mászás kezdő magasságát a bíró határozza meg, miután megbeszélte a felvezetőkkel. Ezután minden mászás magassága növekszik. A kutyáknak 2 próbálkozásuk van. Az lesz a győztes, aki a legnagyobb magasságot, a legkevesebb próbálkozásból teljesítette. (A könnyebb kutya kezdi a döntőt.)
Szánkóhúzás szabályzat:
A kutyák egy súllyal megpakolt szánkót húznak, helyszíntől függően, 45-60m közötti távon. Az időmérés akkor indul, amikor a kutya orra áthalad a start vonalon, és akkor áll le, amikor a kutya orra áthaladt a célvonalon. Mivel ez egy gyorsasági verseny, a kutyák az időeredmény alapján lesznek helyezettek.
Az egyenlő esélyek miatt a szánkó súlya a súlycsoportokkal arányosan növekszik. A súlyt az időmérő bíró határozza meg, az adott körülményektől függően.
Szánkó súlyának irányelvei: A megadott súlyok csak javaslatok. A húzás gyorsasága a szánkótól, és a talajtól függ. Füves talajon lassabban lehet húzni, mint földes talajon. Érdemes teszthúzást végezni, hogy elég-e a súly a kutya lassításához.
Kutya súlya Húzott súly
18kg-ig 4,5-9kg
18,1-22,5kg 9-13,5kg
22,6kg-tól 13,5-18kg
(A húzott súlyba beleszámít a szánkó súlya is.)
Minden csoport külön versenyzik – a legkönnyebb kutya kezd a csoportban.
A kutyáknak egy próbálkozásuk lehet. A bíró bármikor leállíthatja, vagy újrakezdheti a húzást biztonsági okokból, vagy ha olyan helyzet áll elő, ami veszélyezteti a kutyát. (Alibi hiba). A kutyának ekkor vissza kell mennie a start vonalra, és új húzást kezdenie. A kutya kizárása előtt csak egy alibi hiba engedélyezett.
2 bíró bírálja a versenyt (egyik az időmérő). A pálya mindkét végén áll egy bíró. A bíró jelzésére az idő elindul. Mindkét bíró figyeli az alibi hibákat. A bírók rádión keresztül kommunikálnak egymással.
A kutyáknak súlyhúzó hámot, és csatos nyakörvet kell viselniük, hogy részt vehessenek a versenyen.
A pályán 2 felvezetőnél nem lehet több. Mindkettejüknek a kutya előtt, vagy mellett kell lennie a sprint alatt. A kutyának pórázon kell lennie, de a felvezető nem húzhatja a pórázt. (Korrekcióra használhatja a pórázt, de előre nem húzhatja a verseny alatt.)
Csalinak csak úgynevezett hurka vagy ütőzsák használható. Ha a felvezető húzza a kutyát, vagy a kutya hozzáér a csalihoz, a kutya ki lesz zárva. (Minden résztvevőnek ajánlott saját csalit használnia.)
Döntetlen eredmény esetén egy 30 méteres húzás időeredménye fog dönteni. Az utolsó szó a bíróé, döntése végleges.

Coursing szabályzat:
A kutyák egy műanyag szalagokból készített műnyúl után futnak egyenes vonalban 70-80m hosszan. A helyezések idő alapján dőlnek el, a leggyorsabb kutya nyer. Döntetlen esetén egy újabb futam dönt. A kutyának 2 felvezetőre van szüksége, egy, aki indítja, egy pedig aki elkapja. A nézőknek tilos a coursing terület közelébe kutyát vinniük. 2 bíró áll a versenypálya 2 végén, akik mérik az időt, és figyelik a hibákat. 3 hibalehetőség megengedett (hiba, hiba, kiesett). Hibák lehetnek: nem indul el a kutya, vagy a műnyúl elkapása idő előtt. Ha a kutya érinti a felvezetőt, vagy a barriert az indulás után, akkor vissza kell vinni a starthoz, és újrakezdeni. Léteznek alibi hibák, például felszerelés meghibásodása, vagy hibás időmérés. Az alibik nem számítanak hibának.