Gyakori kérdések és hibák az edzéssel kapcsolatban

By Andy Seguss - Canine Athletes

„Gyakorlat teszi a mestert” - Tacitus

Egy bölcs barátom mondta nekem évekkel ezelőtt, hogy ha jó akarok lenni a kutyák kondicionálásában, ahhoz sok kutyát kell edzenem. Ennek az oka egyszerű. Elolvashatod, és leutánozhatod az összes valaha írt dokumentációt, kaphatsz annyi tanácsot a tapasztaltaktól, amennyit csak lehet, de amíg első kézből nem tapasztalod a saját munkád árán, addig sosem leszel jó abban, hogy megfelelő kondiba hozz egy kutyát. A hibák elkövetése, és problémák megoldása minden tanulási folyamat szerves részét képezi. Az edzésnél sincs ez másképp. Mint a legtöbb dolognál, „egy csipetnyi megelőzés többet ér, mint egy nagy adag gyógykezelés”. Gondos tervezéssel, és fokozott figyelemmel, a legtöbb probléma megelőzhető, mielőtt megtörténne. De nem számít milyen óvatos vagy, időről-időre akkor is felmerülnek problémák. Ahogyan ezeket kezeled, az különböztetheti meg a nyerteseket, a vesztesektől. A következőkben felfedem azokat a leggyakoribb hibákat, amiket meglátásom szerint sok ember elkövet.

A leggyakoribb hiba, hogy nem biztosítanak elég időt az edzésprogramra. Sokan megpróbálják az edzési időszakot 6 hétbe belesűríteni. Tapasztalatom szerint minimum 10 hétre van szükség ahhoz, hogy a kutyát csúcs kondiba hozd. 6 hét alatt nagyon nehéz tökéletes kondit elérni. Egy 6 hetes időszakban, jó esetben, a kutya csak 3-4 hetet dolgozik keményen. Az első néhány hétben még nem áll készen a kemény munkára. Ha az első hetekben túl keményen dolgozol a kutyával, akkor valószínűleg szembe kell nézned talp problémákkal, fájó, meghúzódott izmokkal, és/vagy mentális fáradtsággal. Ezek mind hátráltatni fogják a kutyát a csúcs kondi elérésében. A tréningprogram utolsó hetének olyan nagyon könnyű munkából kell állnia, amely már nem sokat számít az optimális kondíció elérésében. Ez a hét biztosítja, hogy a kutya teljesen egészséges, friss legyen, és készen álljon a versenyre. Ha elég időt hagysz a felkészülésre, az nem csak azt jelenti, hogy a kutyának bőven lesz ideje biztonságosan elérnie a csúcs kondit, hanem azt is, hogy lesz ideje a felmerülő problémák leküzdésére is. Ne károsítsd meg magad, vagy a kutyád azzal, hogy nem hagysz elegendő időt a felkészülésre.

Nagyon figyelj oda az állatra. Ez közhelynek tűnhet, de egyáltalán nem az. Mire a kutya készen áll a felkészülésre, addigra nagyon jól kell ismerned őt. Ismerned kell a kutya habitusát, és hogy hogyan viselkedik a mindennapi életben. Sok ember vakon éli napjait anélkül, hogy észrevenné az apró zavaró tényezőket, részleteket a kutya szemszögéből. Ha figyelmes vagy, észreveszed azokat a kis jeleket, amelyekből információt kapsz arról, hogy a kutya, hogy érzi magát. Jeleket, amelyeket mások észre sem vesznek. A kutyáink nem tudnak verbálisan kommunikálni velünk, de az biztos, hogy tudnak kommunikálni. A probléma, hogy többségünk nem hallgatja meg őket. Nem minden kutya egyforma, mégis sok ember minden kutyánál ugyanazt a koncepciót és elméletet alkalmazza. Ez hiba. Ezzel magukat és kutyájukat is kudarcba kergetik. És mikor a kutya kudarcot vall, kit hibáztatnak? A kutyát. Pedig a mi felelősségünk, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Ez azt jelenti, hogy nyertes pozícióba állítjuk őket. Túl sok kutya esélyt sem kap lusta vagy tudatlan gazdája miatt. Ami az egyik kutyánál működik, egyáltalán nem biztos, hogy működik a másiknál is. A mi feladatunk tudni, hogy mi a kutyánknak a legjobb, és eszerint dolgozni vele. Ezt sokféleképpen lehet.

Sok ember úgy kezdi el a munkát egy kutyával, hogy sosem tanította meg őt dolgozni. A kutya kénytelen megtanulni, hogyan kell dolgozni, hiszen a győzelem és a vereség is ezen múlhat. Mind a felkészítőnek, mind a kutyának van egy tanulási íve a felkészülés alatt. Ekkor már sem neked, sem a kutyának nincs idő a tanulásra. Mielőtt késznek tekinted a kutyát a versenyre, csinálj vele végig egy gyakorló felkészülési időszakot. Ha a kutyád nem áll készen a munkára, nem áll készen a versenyre sem. Ellenkező esetben vakon repülsz, és hibába kergeted magad, és a kutyát. Mindig iktass be tehát egy gyakorló időszakot, melynek időtartama legalább 5-6 hét azelőtt, mielőtt a versenyek egyáltalán kilátásba kerülnének. Ez egy értékes időszak, amikor jobban megismered a kutyád, és kísérletezhetsz a különböző tréning módszerekkel. A kutya mentális és fizikai fejlődésének is kritikus része ez. Amikor eljön az idő a tényleges felkészülésre, mind a kutya, mind a gazda készen áll arra, hogy a lehető leghatékonyabb legyen. Túl sok embert láttam már, aki úgy próbált edzeni egy kutyát, hogy sosem volt még futópadon, és a tényleges felkészülési időszakban próbálta ezt megtanítani neki. Ez nem hatékony kihasználása az időnek. Silány munkát eredményez a felkészülés kritikus időszakában. Eközben egy olyan kutya, aki már túl van 1 vagy 2 gyakorló időszakon, készen áll arra, hogy kemény munkát végezzen a korábbi tapasztalatai alapján. Soha ne akkor kísérletezz, és próbálj tanítani, amikor a verseny már kilátásban van. Legyél felkészült, és készíts elő mindent még jóval a verseny előtt.

Bármilyen felkészült és proaktív vagy, időről-időre rajtad kívül álló okok miatt problémák merülhetnek fel. Hogy hogyan kezeled ezeket, ez különbözteti meg a nyerteseket, a vesztesektől, mint már említettük. Egy kis probléma önmagában általában még nem veszélyezteti a győzelmet. Ami veszélyezteti, az a kis problémák, és hibák összeadódása. Kombinálva ez már túl sok egy kutyának. Amikor egy probléma felmerül, cselekedj azonnal! Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.

Minőség a mennyiség felett. Sokkal fontosabb, hogy minőségi edzést adj a kutyádnak, mint az, hogy mennyi ideig tart. Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy mennyi munka elegendő egy kutyának. Néhány kutya keményebben dolgozik, mint a többi. Lesz néhány nap amikor az időjárás párásabb, vagy túl meleg van. Vannak napok, mikor tökéletes az idő. A kutyáknak is vannak rossz napjaik, és egyes napokon nem tudják a legjobb teljesítményt hozni. Más napokon lehet, hogy kiválóan érzik magukat, és egy kicsivel több munkát is adhatsz nekik, mint tervezted. Az emberek fele, akiket figyeltem felkészülésük alatt, vagy túl laza volt, vagy túl sokat dolgozott a kutyáival. Van egy vékony középút aközött, hogy alulkondicionálod, vagy túlkondicionálod a kutyádat. Az tesz igazi kutyássá, hogy meg tudod határozni, hogy az adott kutya mikor, és mennyi terhelést igényel. Ne csak vakon kövess egy előre meghatározott tervet. Attól függően, hogy a kutya milyen keményen dolgozik, lehet, hogy csak 10-15 percig képes dolgozni, az előírt 20-25 perc helyett. Néhány ember csak azért erőlteti a kutyájának a 20-25 perc munkát, mert valahol ezt írták elő. Ezzel kockáztatják a túledzést, vagy a sérülést, emellett elpazarolják azt az időt, amit jobban is eltölthetnének. Észrevettem, hogy sokan a kutya életének nagy részében átlagon aluli étellel etetik őket, aztán a felkészülés ideje alatt próbálják ezt kompenzálni magasabb minőségű táppal, és kiegészítőkkel. Akár szteroidok használatával. Ez, a megnövekedett terheléssel együtt, nincs jó hatással a kutya szerveire, testére. Rombolja az immunrendszerüket, és a legtöbben ezt nem veszik észre. Születésétől kezdve jó minőségű étellel kellene etetni a kutyát. Számomra a legjobb módszer a megfelelően összeállított RAW (nyers) etetés. Mondhat bárki bármit, soha nem fognak olyan tápot gyártani, ami eléri azt a szintet, amit a természet nyújthat ételként a kutyának. Egy születésétől kezdve megfelelően táplált kutya nagy előnnyel indul egy olyannal szemben, akit átlagon aluli táplálékkal etettek. Általában nem csak egyedül ez a különbség nyertesek és vesztesek között, de ez is egy kis szelete ennek. Ezek azok a kis részletek, amiket a kutyád javára tudsz fordítani. Az én esetemben a felkészülés alatti etetés nagyon kevésben különbözik a mindennapi etetéstől. Nincs oka, hogy alapvetően különböző legyen. Nem tudod pótolni 2-3 év rossz etetését 6-10 hét jobb minőségű táplálék etetésével.

A pihenés felett gyakran elsiklanak, pedig vitán felül fontosabb, mint a munka maga. Láttál már olyan kutyát, aki megérkezett a versenyre és „le volt eresztve”? A felkészítőjének persze fogalma sincs, hogy mi történt, hiszen a kutya a felkészülés alatt kiválóan dolgozott, mégis jobban nézett ki a felkészülési idő előtt. Legtöbbször ez azért van, mert a kutya túl keményen, túl sokáig lett edzve. Óriási különbség van aközött, mikor úgy hozod a kutyát, hogy ’csúcsponton’ van, vagy kedvetlenül, túlhajtva. Nagyon fontos, hogy eltaláld a megfelelő munka/pihenés egyensúlyt, és, hogy észrevedd azokat a jeleket, amik arra következtetnek, hogy a kutyádnak több pihenésre van szüksége.

Végezetül, nem létezik olyan titkos trükk, ami egy éjszaka alatt átváltoztat téged szuper trénerré. Ki kell dolgoznod egy tervet, de ügyelj rá, hogy a terv az eredményeken alapuljon. Légy elkötelezett, és tanuld meg, hogy milyen forgatókönyv a legjobb számodra. Minden egyes kutya esetében találd ki, hogy milyen feladatok működnek a legjobban. Annyi kutyával dolgozz, amennyivel csak tudsz. Hibák mindig becsúsznak. Emberek vagyunk. Hogy hogyan kezeljük ezeket, és hogy hogyan tanulunk belőlük, ez fogja meghatározni, hogy milyen trénerré válunk.

Forrás: Andy Seguss - Canine Athletes. Eredeti cikk: https://www.facebook.com/notes/canine-athletes/common-training-issues-and-mistakes/1611618535596010/