Running Games szabályzat

Általános szabályok a versenyen:
Megjelenés, fegyelem
A rendezvény egész területén kötelező a póráz használata, agresszívabb kutyákon a szájkosár. A pálya nem ismerkedési helyszín, nagyobb sétára, bemelegítésre a versenyszámok helyszínétől távol van lehetőség, de ott is csak pórázon.
A versenyen csak egészséges, megfelelő fizikai kondícióban lévő kutya indulhat. Amennyiben a rendezvény szervezői úgy ítélik meg, hogy egy kutya állapota nem megfelelő a versenyzéshez (pl. sántít, láthatóan nem bírja a meleget stb.) kizárhatják a versenyen való részvételből. A versenyen csak érvényes veszettség elleni oltással, az oltási könyv bemutatásával, 9 hónapnál idősebb kutyával lehet részt venni.
Futamra –legyen az pályaverseny, coursing, vagy futópad sprint - 3x szólítunk (maximum 2 percen belül), aki harmadik szólításra nincs ott, az kizárásra kerül a futamból, az összesített eredményekbe erről a területről nem fog tudni pontot vinni.

A verseny lebonyolítása

A versenyen 3 versenyszámban, csak összetettben van lehetőség a nevezésre. A versenyszámokban külön nem lesz eredményhirdetés, de lehetőség van versenyszám kihagyására, ebben az esetben a kutya abban a versenyszámban 0 pontot kap.
Mivel a diviziós beosztásokat pályaidő alapján döntjük el (a versenyben mindenből csak 1 futam lesz), így csak azok nevezhetnek, akiknek van legalább 1 mért idejük 70 méteren, boxból. Bull típusú terriereknél ez nem követelmény, mert ők súlycsoport alapján lesznek kettéosztva! Fajtacsoportnál nem szükséges sem a 70 méteres kvalifikáció, sem a súly, itt a fajta a közös nevező.
Akiket nem tudunk sem fajtacsoportba, sem divizióba sorolni, vagy akik akkor jönnek életükben először (nincs mért idejük 70m-en), ők a "FUNNY GAMES"-en indulhatnak osztatlan csoportban.
A három versenyszám a következő:
- coursing - (P)ontozás
- pályaverseny - (I)dő
- futópad sprint - (T)ávolság
vagyis PIT :)
A versenyszámokban elért helyezés alapján a kutya pontot szerez a következőképpen:
I.hely - 25 pont,
II. hely - 18 pont
III.hely - 15 pont
IV. hely - 12 pont
V.hely - 10 pont
VI. hely - 8 pont
VII. hely - 6 pont
VIII. hely - 4 pont
IX. hely - 2 pont
X.hely - 1 pont
A fenti pontok összege adja majd az összetett eredményt.
Díjazva divíziónként/fajtacsoportonként az összetett első 3 helyezett lesz.
Egy divízióba 8-10 kutyát sorolunk.
Minden fajta, ahol 6 vagy ennél több indulót regisztrálunk, saját fajtacsoportban versenyezhet, amennyiben erre igény van.
Fix fajtacsoport a bull típusú terrierek csoportja, ezen belül két súlycsoport lesz: 0-23 kg és 23kg felett.

Pályaverseny
Felszerelés
Pályán kötelező a szájkosár használata; olyat érdemes választani, ami elég nagy ahhoz, hogy tudjon benne kényelmesen levegőt venni a kutya, de elég biztonságos ahhoz, hogy ne essen le.
Futam közben a szájkosáron kívül semmi más nem lehet a kutyán (sem nyakörv, sem bolhanyakörv, sem hám).
Startbox, időmérés
A futam zárt (legalább elől zárt) startboxból indul, a rostély felnyílásakor indul az időmérés. Startbox tanulásra lesz lehetőség a verseny időpontig, és esetleg a verseny előtt is (figyeljétek majd a későbbi közleményeket).
Futam
A pályaversenyzés egy gyorsasági sprintverseny, ahol adott távot (kb. 100 méter) kell minél gyorsabban megtenni, ezt a startbox nyílása és a célegyenesen való áthaladás között mérjük századmásodperc pontossággal. Ha az első futam nem teljesül (nincs időmérés, mert visszafordult, vagy megtorpant, nem jött ki a boxból), akkor még egyet próbálkozhat a kutya. Hiba estén azonnal kell újra próbálkozni, pihenésre nem lesz lehetőség. Versenyen egy teljesített futam a cél.

Coursing
Felszerelés
A coursing pályán nem kötelező a szájkosár használata, de a bíró kérheti. Amennyiben a bíró előírja, olyat érdemes választani, ami elég nagy ahhoz, hogy tudjon benne kényelmesen levegőt venni a kutya, de elég biztonságos ahhoz, hogy ne essen le.
A kutya kézből indul a starter jelzésére.
Futam közben a szájkosáron kívül semmi más nem lehet a kutyán (sem nyakörv, sem bolhanyakörv, sem hám).
Ha az első futam nem teljesül (pontozhatatlan, mert visszafordult, vagy megtorpant, nem indult el a nyúl után, a pálya fele előtt visszafordult), akkor még egyet próbálkozhat a kutya. Hiba estén azonnal kell újra próbálkozni, pihenésre nem lesz lehetőség. Versenyen egy teljesített futam a cél.
A coursing futam esetében nincs időmérés.
A coursing bírók öt alapszempont szerint bírálják a kutyák teljesítményét. Ezeket a szempontokat pontozzák, majd a pontokat összesítik, így alakul ki a versenyszám helyezési sorrendje. A szempontok:
- Gyorsaság
- Űzési kedv
- Követés
- Fordulékonyság
- Állóképesség

Futópad sprint
Felszerelés
A kutya egy normál bőr vagy szövet nyakörvet, vagy hámot viselhet. Fém nyakörv, fojtó stb. nem engedélyezett.
Ha az első futam nem teljesül (nem indul el a kutya a futópadon, megfogja a csalitárgyat), akkor még egyet próbálkozhat. Hiba estén azonnal kell újra próbálkozni, pihenésre nem lesz lehetőség. Versenyen egy teljesített futam a cél.
A kutyák egy mechanikus futópadon futnak két percig. Ezen idő alatt megtett távolságot egy – a futópadra szerelt – kerékpár kilométerórával mérik.
A kutyák motiválására engedélyezett bármilyen tárgy pl. játék, labda, szőr, hurka stb. Sem a gazda, sem a motivációs tárgy nem érhet a kutyához vagy a futópadhoz az időmérés elindítása után.
Döntetlen esetén egy, egy perces futam dönt az ugyanolyan távolságot elérő kutyák között.